Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Bağımlılıklar en büyük kanser sebebi

Bağımlılıklar en büyük kanser sebebi

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, tüm kanserlerin yüzde 43'ünden korunmanın mümkün olduğunu belirterek; bunun için alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Çağımızın en önemli hastalıklarından olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, genetik faktörlerin dışında sigara, alkol ve yasadışı maddelerin kullanımının birinci sırada kanser nedeni olduğunu ifade etti. Tüm kanserlerin yüzde 43′ünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Karaman, bunun için alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sigara can yakıyor
Karaman, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre sigaranın kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlu olduğunu belirtti. Karaman, gelecek yıllarda tanı imkanlarının artması ile bu rakamın daha da artmasının beklendiğini kaydetti. İçinde 4 bin çeşitten fazla kanser yapıcı ve zehirli madde bulunan sigara, akciğer, gırtlak, idrar torbası gibi pek çok kanser türüne sebep oluyor.

Bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen sigaranın insanları, kanserojen maddelere, yüksek oranda bağımlılık yapan nikotine, karbonmonoksit ve birçok toksik maddeye maruz bıraktığını belirten Prof. Dr. İhsan Karaman, çok geç olmadan nikotin bağımlısı kişilere uzmanlardan destek almaları ve bağımlılıklardan uzaklaşmaları çağrısında bulundu.