Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Bağımlılıkla mücadelede dev adım

Bağımlılıkla mücadelede dev adım

20 milyon öğrencimize bağımlılıkla mücadele eğitimi verecek, 81 ilden toplam 487 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de 12 formatörün eğitimi tamamlandı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, TBM eğitimlerinin bağımlılıkla mücadelede bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında, 20 milyon öğrencimize bağımlılıkla mücadele eğitimi verecek formatör eğitimlerinin ilki Antalya’da tamamlandı. Bir ay süren eğitim çalışmalarının hedefleri, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli ve Antalya il protokolünün katıldığı bir toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.
Prof. Dr. M. İhsan Karaman, toplantıda yaptığı konuşmada, TBM eğitimlerinin bağımlılıkla mücadelede bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Ülkemizde bugüne dek bu kadar kapsamlı hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Karaman, “Kızıl elma olarak nitelendiriyorum bu projeyi. Buradaki tüm öğretmenlerimiz eğitim camiasının bağımlılıklarla mücadeledeki gönüllü neferleridir” dedi.

TBM Programı her kesimi kapsıyor

Yeşilay’ın önleyici, koruyucu alanındaki en etkili ve devrim niteliğindeki projesinin TBM olduğunu ifade eden Karaman, şunları kaydetti: “Bizzat Cumhurbaşkanımıza da bu projenin önemini belirttim. Her kim bir canı kurtarırsa tüm insanlığı kurtarmış gibidir. Buradaki saha eğitimcilerimiz kendi memleketlerine döndüklerinde rehber öğretmenlerini yetiştirecekler ve sonra tüm ülkede 20 milyon öğrenciye karşı bağımlılığın önünü kesmiş olacağız. Program Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfretadına da girecek. Uzaktan eğitim etkileşimli içeriklerle desteklenecek. Ayrıca program sadece öğrencilere yönelik değildir. Ev hanımları, din adamları, üniversite öğrencileri, akademisyenler, askerler, esnaflar aklınıza gelebilecek her kesim ve meslek erbabına bu projeyi ulaştıracağız. Onları da bağımlılığa karşı bilinçlendirmiş olacağız. Bunlar için gerekli işbirliklerinin hazırlıklarını da yapıyoruz.”

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli ise Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol sonrası İstanbul’da başarılı bir pilot eğitimi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şimdi de bunu yurt sathına yayıyoruz. Gençliğimizi her türlü tehlikeden, bağımlılıktan korumak için bakanlık olarak da elimizden gelen gayreti göstermekteyiz ki TBM bu anlamdaki en etkili, değerli, kaliteli ve alanındaki tek çalışmadır. Tüm birimlerimizle Yeşilay’a destek olup bağımlılık tehlikesine karşı ülkemizin kılcal damarlarına kadar inmiş olacağız” dedi.

81 ilden toplam 487 ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de 12 formatör, Sağlıklı Yaşam, Madde, Alkol, Tütün ve Teknoloji Bağımlılığı alanında eğitime tabi tutuldu. Formatörler aracılığıyla yaklaşık 24 bin rehber öğretmen yetiştirilerek 2014-2015 eğitim yılı 2. döneminden itibaren ulusal boyutta bağımlılıkla mücadele eğitimi verilmesi planlanıyor.

Eğitimlerde Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görevli rehber öğretmenler ve branş öğretmenlerine öncelik tanındı. Ağırlıklı olarak rehber öğretmenlerden oluşan katılımcıların çoğunluğu gönüllülerden oluştu.

Her alan için tasarlanan Formatör Eğitimi Programı ana hatlarıyla; TBM’yi tanıma, kendi alanlarıyla ilgili derinlemesine bilgi sahibi olma, sunum becerileri ve hedef grup özelliklerine ilişkin eğitim ilkelerinden oluşuyor. Eğitimler sonunda sınavı kazanan öğretmenlere, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından Hizmetiçi Eğitim Belgesi verildi.