Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Alo 191 Hattı ve Yedam Umut Olmaya Devam Ediyor

Alo 191 Hattı ve Yedam Umut Olmaya Devam Ediyor

Bağımlılıklar alanında koruyucu, önleyici ve rehabilite edici çalışmalar yapan Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay, bağımlılık alanında mücadele etmeye devam ediyor.

2013 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle faaliyet alanlarına müdahele hizmetini de ekleyen Yeşilay, Türkiye’nin 36 ilinde, toplamda 42 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile bağımlı ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor. 444 79 75 numaralı danışma hattı ile hizmet veren YEDAM ile danışanlar randevu sistemi ile psikologlarla yüzyüze de görüşerek terapiye dahil ediliyor.

Bir diğer önemli hizmet olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılından bu yana hizmet veren ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu kullandığını beyan eden kişilere bağımlılık risk değerlendirmesi yaparak, düşük ve yüksek riskli bireyler belirleniyor. Düşük riskli bireyler motivasyonel görüşme yapılarak aile hekimlerine, psikiyatri servislerine, öğrenci ise okulundaki rehberlik servislerine yönlendiriliyor. Yüksek riskli bireyler ise kullandığı uyuşturucu madde hakkında bilgi verilip, tedavi için motivasyonel görüşme yapılarak psikiyatri servisine ve AMATEM’e yönlendirme yapılıyor. 7/24 danışmanlık hizmeti sunulan danışma ve destek hattında aralarında sosyolog, psikolog, çocuk gelişim uzmanı, hemşire gibi meslek gruplarından oluşan 120 personelden oluşan profesyonel hizmet veriyor.
 
Kişisel Bilgiler İstenmiyor 
Haftanın yedi günü 24 saat hizmet veren Uyuşturucu ile Mücadele, Danışma ve Destek Hattı, sabit telefonlardan ücretsiz aranabiliyor. Mahremiyete büyük önem veriliyor ve görüşmelerde randevu isteyenler haricinde kimseden kişisel bilgilerini vermesi istenmiyor. Görüşmelerde elde edilen bilgiler, kesinlikle başka kişi ya da kurumlarla hiçbir şekilde paylaşılmıyor. 
ALO 191, arayan kişilere danışma ve destek hizmetleri sunuyor. Bu hattı sadece bağımlılar aramıyor. Uyuşturucu bağımlılığı hakkında bilgi almak isteyenler ya da bir yakınının uyuşturucu madde kullandığından şüphelenenler, uzmanlardan bilgi alabiliyor. Yakınlarını uyuşturucudan korumak isteyenler, aldıkları bilgiler doğrultusunda bilinçli şekilde hareket edebiliyor. 

Hattı Herkes Arayabiliyor
Madde ve bağımlılık konusunda bilgi almak isteyenler, risk altındakiler, madde kullananlar, madde kullanımını bırakanlar, maddeyi bırakıp fiziksel ve ruhsal yoksunluk yaşayanlar, madde kullanan yakınlarıyla nasıl iletişim kuracaklarını öğrenmek isteyenler, aileler, bilgi almak ve bağımlılıktan kurtulmak isteyenler 7 gün 24 saat hem Yeşilay Danışmanlık Merkezi   hattı 444 79 75’i hem de ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele, Danışma ve Destek Hattı’nı   arayabiliyor. Her iki hat aracılığıyla yapılan görüşmelerde bilgi güvenliği ön planda tutuluyor, kişinin bilgileri üçüncü kişi ve kurumlarla kesinlikle paylaşılmıyor.