Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Alkolün kalbe yarar sağlaması söz konusu değil

Alkolün kalbe yarar sağlaması söz konusu değil

Son yıllarda sık sık duyduğumuz temelsiz bir bilgi: Alkol az içildiğinde kalbe fayda sağlıyor… Fakat yapılan araştırmalar bu tezi fazlasıyla çürütüyor. Çünkü alkolün az tüketilmesi bile kalp için hayati sorunlara neden olabiliyor. Yeşilay'ın Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte Türkiye'de ilk kez düzenlediği Global Alkol Politikaları Sempozyumu'nda konuşan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan, her yıl 2,5 milyon insanın alkol sebebiyle hayatını kaybettiği gerçeğini hatırlatarak, "Alkolün kalbe yarar sağlaması söz konusu değildir" diyor.

Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle kamuoyunda sıkça tartışılan konu tekrar gündeme geldi. Medya aracılığı ile sık sık tekrarlanan vahim bir bilgi binlerce insanın kafasında çelişkilere yol açtı. Peki, o bilgi ne diyordu? Günde bir kadeh şarap kalbe faydalıdır! Bir yandan binlerce insan alkol nedeniyle kalp sorunlarından ve hatta kanserden hayatını kaybederken nasıl olur da alkol az tüketildiğinde fayda sağlardı?

Yeşilay'ın Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte Türkiye’de ilk kez düzenlediği "Global Alkol Politikaları Sempozyumu"na Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan, bu konuya açıklık getirdi. Dr. Chan, açıklamasında alkolün az tüketildiğinde bile kanser riski oluşturduğunu, kalbe fayda sağlama gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi. Chan, yaptığı açıklamada "Alkol; kanser, siroz gibi hastalıkların yanında trafik kazaları, cinayetler, ölümlü kavgalar ve nöropsikolojik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Alkol tüketimi birçok hastalığa sebep olmakla beraber ne yazık ki tedaviyi de engellemektedir. Sağlık sektörü bu konuda yalnız kalmaktadır ve küresel anlamda politikaların belirlenmesi gerekmektedir." dedi. Chan, toplumda alkol nedeniyle 2,5 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Sempozyumun sonuç bildirgesinde ise, alkol tüketimini azaltarak bedensel aktivite ve sağlıklı beslenmeyi teşvik ederek kardiovasküler hastalıkların %75'i ve kanserlerin %30-40'ı önlenebilir deniyor.

Prof. Dr. İhsan Karaman: "Alkolü az tüketenler de kanser riski taşıyor"
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman; "Dünya Sağlık Örgütü, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul ediyor. Alkol tüketiminin başta yemek borusu olmak üzere ağız, boğaz, karaciğer ve meme kanserine yol açtığı bilimsel verilerle kanıtlanmış durumda. Halk sağlığı alanındaki en prestijli dergi olan American Journal of Public Health'de yayınlanan araştırmaya göre; sadece büyük çapta alkol tüketenler değil, az ve ölçülü miktarda alkol tüketenler de kanser ve kalp hastalığı riski taşıyor" dedi.

"Bilime uymayan yanlış bir yaklaşım"
Alkolün az tüketildiğinde yarar sağlayacağına ilişkin bilgi için Dr. Halit Yerebakan ise şöyle söylüyor: "Hiç bir hekim fayda sağlıyor diye hiç bir hastasına alkol öneremez, diğer maddeler de olduğu gibi esas görev alkolden uzaklaştırmaktır. Ya tamamen bırakmak veya azaltma yoluyla bırakmak... Neticede alkol kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Alkollü içeceklerin faydasını gösteren çalışmaları incelerseniz bir çoğunluğu aslında alkollü içecek ile yapılmıyor! Bu içkilerin içindeki antioksidan maddelerin sentetik formları laboratuvarda testlerde kullanılıyor ve sonuç olarak işe yaradığı gösterilerek alkol öneriliyor. Bu tamamen bilime uymayan yanlış bir yaklaşım."

Kalbe bu kadar zararlıyken yararlı diye topluma sunulması çok acı
Dr. Yerebakan toplum tüketimi üzerine yapılan araştırmaların kişilerin yorumuna kalarak cevaplanmasının da büyük bir sorun olduğunu ifade ederek ekliyor; "Bu araştırmalarda standardizasyon yok. Alkolü öven çalışmalarda bilimsel sorun var. Yeren çalışmalar ise bilimsel açıdan daha uygun kurgulanmış görünüyor. İşin en acısı ise yaptığı hastalıklar ortada olan ve bağımlılık yaptığı bilinen bir zararlı maddenin topluma sağlıksız olduğunu tekrar tekrar anlatarak onları inandırmaya çalışmamız. Öncelikle alkolün zararlı olduğunu kabul edip onun üzerinden konuşmak lazım."

"Yararlı diye alkole başlamak cinayettir"
Toronto Alkol Sağlığı ve Bağımlılık Merkezi uzmanlarından Dr. Jurgen Rehm ve ekibi, alkolün zararları üzerine yaptığı araştırmada bilinenden fazlasına ulaştı. Elde edilen verilerle uzmanlar, her yüz kişiden 4'ü alkol nedeniyle ölürken, hâlâ yararlı diye alkole başlamak cinayettir diyor. Dr. Rehm alkol içenlerin zamanla kalp yetmezliğine yakalanma riskinin içmeyenlere göre daha fazla olduğunu belirtiyor. Alkol, kalp kası hücrelerinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açarak kalbin kasılma gücünü azaltıyor, bu durum hastaların zor nefes almasına ve günlük işlerini yapamaz hale gelmesine, kalp nakline kadar giden bir sürece neden oluyor. Alkol alımına bağlı gelişen kalp kası zafiyetine son yıllarda daha sık rastlanıyor. Baş ve boyun bölgesindeki habis tümörler, mide, kolon ve göğüs kanseri vakalarında alkolün olumsuz etkisinin belirgin olduğunu belirten Rehm, alkolün karaciğer ve kalp- damar sistemi üzerinde de ölüme yol açtığını söylüyor. Rehm, bu kadar zararlı olan ve bağımlılığa neden olan alkolün az tüketildiğinde kalbe yararlı olduğunu söylemek bilimsel değil yorumsal bir bakış açısıdır. Hiç bir geçerliliği yoktur diyor.