Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
16. Dünya Tütün veya Sağlık Konferansı Abu Dhabi'de yapıldı

16. Dünya Tütün veya Sağlık Konferansı Abu Dhabi'de yapıldı

Tütün(sigara) bağımlılığı ve önleyici tedbirler alanında önemli çalışmalar yapan Yeşilay'ın da iştirak ettiği tütün politikaları alanında çok sayıda etkin kuruluşun katılımlarıyla düzenlenen 16. Dünya Tütün(sigara) veya Sağlık Konferansı 17-21 Mart 2015 tarihlerinde Abu Dhabi'de gerçekleşti.

Tütün(sigara) politikaları alanında çok sayıda etkin kuruluşun katılımlarıyla düzenlenen 16. Dünya Tütün veya Sağlık Konferansı 17-21 Mart 2015 tarihlerinde Abu Dhabi’de gerçekleşti. Çok sayıda'ülkeden savunucuların ve bilim insanlarının yer aldığı konferansa Türkiye’den Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay'ı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi M. Pervin Tuba Durgut ve Yeşilay Dış İlişkiler Birim Yöneticisi Ahmet Zeki Olaş katıldı.

10. Yılında Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi
Konferansın ana temalarından biri 2005 yılında uygulamaya konulan ve bugün çok sayıda ülke tarafından onaylanan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) ve bu sözleşme çerçevesinde belirlenen MPOWER kriterleri uygulamalarıydı. TKÇS’nin halen ABD gibi bir takım tütün(sigara) üreticisi ülkeler tarafından onaylanmadığına vurgu yapılan konferansta TKÇS'nin yaygınlaştırılması çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin Başarısı
Türkiye'nin MPOWER kriterlerini uygulama başarısına birçok sunumda atıf yapılırken T.C. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da katıldığı panelde Türkiye’nin tütün(sigara) politikaları uygulamalarını anlatarak katılımcıların sorularını yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin tütün(sigara) kullanımının azaltılabilmesine yönelik çok önemli uygulamalar yaptığını ve ilgili kanunlarda düzenlemeye gidildiğini belirterek, "Bu uygulamalarla Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılı Küresel Tütün Kontrolü Raporunda belirtildiği gibi; MPOWER Kriterleri’nin tümünü birden yerine getiren dünyadaki ilk ve tek ülke olduk" dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan'a de teşekkürlerini sunan Müezzinoğlu, "Sayın Chan'a, dünyanın en güçlü endüstrisine karşı, dünya çapında verdiği mücadelesi dolayısıyla gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

Yeşilay'ın Nargile Farkındalık Kampanyası konuşuldu
Konferansın Orta Doğu’da düzenlenmiş olmasından hareketle son yıllarda artan nargile salgını ana temalardan biri oldu. Tütün(sigara) savunucuları için henüz yeni olan bu alanda yapılan araştırmalar ve nargile kullanım oranları üzerine müzakereler yapıldı.

Bakan Müezzinoğlu Türkiye’de nargile kullanımına ilişkin gelen bir soru üzerine Yeşilay öncülüğünde yürütülen nargile farkındalık kampanyası hakkında bilgi verdi ve nargile ile ilgili son yasal mevzuatı aktardı. Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi M. Pervin Tuba Durgut ise nargile başlığıyla düzenlenen bir oturumda Türkiye’de Yeşilay’ın düzenlemiş olduğu Nargile Farkındalık Kampanyasını ve sonuçlarını paylaştı. Kampanya içeriklerini birçok dilde hazırladıklarını söyleyen Durgut "Türkiye’de kanıta dayalı yöntemlerle hazırlanan bu içeriklerin ön ve son testlerinden önemli sonuçlar elde ettik. Biz tüm kişi ve kuruluşların bu kampanya içeriklerinden bila bedel istifade etmesini istiyoruz" dedi.

Konferansın sonuç bildirisinde gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki tütün(sigara) kullanım oranlarının yüksek olduğuna vurgu yapılarak gençliğin tütün(sigara) kullanımından korunmasının önemine vurgu yapıldı. Sonuç bildirisinde ayrıca dumansız hava sahası uygulamasının asgari olarak tüm ülkeler tarafından benimsenmesi ve sigara paketlerinin karartılmasına ilişkin tüm ülkelerin ileri adımlar atması tavsiye edildi. Tütünün(sigara) insanlığa olan toplam zararına ilişkin Birleşmiş Milletlerin üst düzey bir toplantı düzenlemesinin önerildiği konferansta tütün(sigara) ürünlerinin her tür reklamının ve promosyonunun yasaklanması gerektiği vurgulandı.