Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yerel Medya, bağımlılık haberlerinde ortak dile kavuşuyor

Yerel Medya, bağımlılık haberlerinde ortak dile kavuşuyor

Yeşilay, BYEGM ve KDK işbirliğinde hayata geçirilen Bağımlılıklara Karşı Yerel Medya Kapasite Geliştirmesi Programı kapsamındaki Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri’nin ilki İzmir’de başladı. Aralık ayına kadar 6 ayrı ilde daha yapılması planlanan eğitimlerle, basında yer alan bağımlılıklarla ilgili haberlerde özendirmeye ve normalleştirmeye neden olmayacak şekilde doğru bir dil kullanımının sağlanması, gazetecilerin bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Eğitimlerde özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi vurgulanırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımının yanı sıra, uyuşturucu bağımlılığı eğitimi de veriliyor.

Yeşilay, Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK) işbirliğinde ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan uyuşturucu bağımlılığı çerçevesinde medyada yer alan haberlerin formatlarını ve söylemlerini daha doğru hale getirmeyi, medya mensuplarının bu alanda bilinçlendirilmelerini hedefleyen bir eğitim projesini hayata geçiriyor.

İlki 13 Ekim tarihinde İzmir’de başlayan Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri, sırasıyla 20 Ekim’de Erzurum, 3 Kasım’da Samsun, 17 Kasım’da Antalya, 1 Aralık’ta Gaziantep, 8 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek ve 15 Aralık’ta Ankara’da yapılacak eğitimle tamamlanacak.

“Medya mensupları bağımlılıkla mücadelemizde en büyük destekçimiz”

Kitle iletişiminin en önemli aktörleri arasında yer alan basın mensuplarını, bağımlılıkla mücadelede tamamlayıcı ve destekleyici bir unsur olarak gördüklerini ve medyanın bilinçlendirilmesinin önemine inandıklarını belirten Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, “Bu proje ile bölgesel bazda faaliyet gösteren başta yerel medya olmak üzere yayın araçları ile halkı bilgilendiren tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki basın danışmanlarını hedefliyoruz. Medyadaki haberlerin ele alınış biçimleri, kullanılan dil ve fotoğraflar noktasında bir farkındalık eğitimi sunacağız. Teorik bilgilerin yanı sıra atölye çalışmalarıyla da bu programı daha etkili hale getiriyoruz. Medya mensupları, bağımlılıklarla mücadelede bizim en önemli destekçilerimizdir. Bu eğitimlerle Yeşilay şubelerimizle yerel medya ve kurum basın temsilcileri arasında iletişim ağını da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada BYEGM2le işbirliği yapmaktan da çok mutluyuz.” dedi. 

Uyuşturucu bağımlılığı konusunda kamu kurumlarının basın danışmanlarının ve yerel medya temsilcilerinin doğru bilgileri bağımlılık terminolojisine uygun bir şekilde kullanabilmesini sağlamayı amaçlayan eğitimler, Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Prof. Dr. Ali Murat Vural, Doç. Dr. İzlem Vural, Dr. Halit Yerebakan, Sağlık İletişimcisi ve TV Programcısı Ayşenur Asuman Uğur tarafından verilecek.  

Eğitimlerde özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi vurgulanırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımı üzerine farkındalık oluşturulacak.